Асеновградчанин с призив: Да спасим от огъня горящата гора над Югово, пожарът бушува на височина 1430 метра

Асеновградчанинът Любомир Грозев призова обществеността да помогне и който може и иска да се включи в потушаването на пожара над Югово в община Лъки. Той отправи призив към всички: Да спасим от огъня горящата гора!
„Здравейте граждани и приятели на Асеновград, Горите над нас имат нужда от помощ и сега е времето да се действа, така както се молехте за всички други страни страдащи от пожарите, сега имате възможност и да помогнете! След разговори с Пожарната в Асеновград и човек, отговарящ за доброволците в Нар. бани разбрахме, че имат спешна нужда от помощ, всяка една ръка е добре дошла! “ С тези думи асеновградчанинът Любомир Грозев апелира в социалните мрежи съгражданите си да се включат в потушаването на пожара, който пламна на 12 август в района на село Югово.

Изискванията, които се съобщават към доброволеците са- да са подходящо облечени- да носят дълги панталони, блузи, суичъри, шапка, високи обувки; нужна им е раница, в която да има вода и храна; да носят лопата или мотика.

„07:00 часа сутринта е събирането пред хотел в Нареченски Бани и от там започва разпределянето на групите! Всеки, който желае да се запише, нека ми пише на лично, за да се разберем“, казва още Любомир Грозев в профила си в социалните мрежи. От Асеновград утре групата трябва да тръгне 06:20 ч. от паркинга на големия хипермаркет до ж.п. гарата в града.
Междувременно военнослужещите от 4-ти артилерийски полк – Асеновград, от състава на Сухопътните войски, четвърти ден се борят с огнената стихия над с. Югово. Още в 08:30 часа днес 47 военнослужещи с 4 единици техника, са на терен и действат в труднодостъпната местност в района на връх „Божево име”, който е с височина 1430 метра, съобщава ТВ САТ ком.
Ръководител е подполковник Красимир Младенов – командир на артилерийски дивизион.
Предвидено е в рамките на днешния ден военнослужещите да действат в две направления. Първата група ще извършва дейности по ограничаване и недопускане на огъня към населеното място и лесно запалими площи, а втората група ще вземе непосредствено участие в гасенето на пожара.

Снимка: Фейсбук/Сухопътни войски\Land Forces, 24 -та Авиационна база-Крумово