Асеновград с петима депутати в Парламента ?

С цели петима депутати може да се похвали Асеновград в новото Народно събрание и нов Парламент. Това показват засега сметките от резултатите на предсрочните парламентарни избори за народни представители в 46-тото Народно събрание и нов Парламент.
„Има такъв народ“ е водеща политическа сила в Пловдив след изборите тази неделя. Партията на Слави Трифонов печели 26,59%, а ГЕРБ-СДС – 25,32 %. Това означава, че „Има такъв народ“ ще прати в парламента 3-ма свои депутата, като сред тях ще бъде асеновградската снаха – световната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова.
В Пловдивска област ГЕРБ-СДС е първа политическа сила. Втори са „Има такъв народ“ като разликата между тях е само 33 стотни, сочат данните при 100 % обработени протоколи в РИК-17.
На трето място е БСП за България, следвани от Движение за права и свободи, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“
В Пловдив област се очаква мандатите да бъдат разпределени по три за ГЕРБ и „Има такъв народ“, както и два за БСП.
От ГЕРБ – СДС след разместване с преференции влиза петият в листата – общинският съветник от Асеновград Димитър Янев, които измества Младен Шишков от второто място, но също влиза в новото Народно събрание.
С над 2000 преференции 36-годишният специалист по туризъм Митко Янев малко изненадващо, но закономерно измести Шишков от второто място, смятат експерти. Йордан Кръстанов от СДС не влиза в парламента, защото също е изместен от Янев. От партията на Слави Трифонов влизат Тошко Йорданов, Танер Тюркоглу и областният координатор Лъчезар Бакърджиев от Карлово.
Ако отново Йорданов влезе от другата листа за Пловдив град, то в Парламента ще влезе секретарят на Бачковския манастир – Васил Апостолов.
Социалистите в пловдивска област най-вероятно ще паднат с един мандат. Освен водачът – асеновградчанинът Манол Генов, в Парламента влиза с преференции четвъртата Веска Ненчева от Карлово.
Останалите три формации вкарват водачите си: ДПС – Рамадан Аталай, „Демократична България“ – Велизар Шаламанов и „Изправи се! Мутри вън!“ – Румен Йончев.
От квотата на Движение за права и свободи влиза и опитният политик д-р Джевдет Чакъров от Асеновград.