АКТУАЛНОАКЦЕНТИГРАДЪТНОВИНАР

С оркестър „Орфей” и Панаир на занаятите стартира същинската програма от Празника на Асеновград

С най-добрия оркестър за народна музика на Балканите – популярният „Орфей”, днес ще бъде открита същинската и богата програма за празника на Асеновград. Ръководеният от Георги Янев и създаден през 1979 година известен състав е образуван само от школувани музиканти и с виртуозните им изпълнения на практика стартира кулминацията от празненствата. Точно в 11 часа топ-изпълнителите ще се качат на специално построената сцена в градския парк.
„Орфей“ се отличава от всички други оркестри за народна музика, защото има свой облик, свой неповторим почерк в изпълнителското си майсторство, който служи за мост между съвременните интереси и вкусове на публиката и традиционния български музикален фолклор, каза музикантът Даниел Пеев, който бе дошъл специално да се наслади на изпълненията на своите колеги музиканти за празника на града.
„Изпълненията им привличат със съчетанието от редица качества, настроение, мелодия, импровизация и специфични елементи на общата звучност, съчетани с новаторството на инструменталистите от оркестъра и умението им да импровизират“, допълни специалистът.
Преди изпълненията на оркестър „Орфей” от днес сутринта в градския парк гостува Регионална занаятчийска камара – Пловдив със своя неподправен и традиционен Панаир на занаятите. Там са разположени много щандове не само на асеновградски производители и занаятчии, училища и творчески формации от общината, но и такива от Пловдивския регион, както и от страната.

„Много съм впечатлена от майсторите грънчари и производоителите на старовремски саби и ножове. Истински майсторлък. А чяновете, които са произведени от Балкана са истински шедьоври на българщината, каза пред репортер на Асеновград ДНЕС студентката от ПУ Николина, която бе дошла със своите приятели и състуденти да разгледат „занаятчийския“ панаир и да си купят нещо интересно за спомен.

Следобед Градският парк ще бъде огласен с весел концерт на Музикална школа „Станимака”, с ръководител Севджан Рамадан. Малките музиканти се готвят да смаят асеновградчани и гостите на града със своето майсторство и уникалните си музикални способности.

Час по-късно е и концертът на Фолклорна формация „Карлък“, веднага след който на сцената ще се изявяват малките певци с ръководител Ина Паришева.
Голямото празнествто ще продължи и утре, когато е същинската кулминация в богатата програма за празника на Асеновград.
Браво на хората от Общината, постарали са се много тази година, отбелязаха асеновградчани.

Очаквайте специалните репортажи на Асеновград ДНЕС, с галерия от снимки от Панаира на заянатите!