АКТУАЛНОАКЦЕНТИГРАДЪТ

Строителен предприемач е най-добрият майстор – винар в Асеновград тази година

Най-добрият майстор винар тази година е строителният предприемач Георги Запрянов от Асеновград. Той спечели надпреварата с вино от сорта „Каберне Фран“. Кметът на Асеновград Христо Грудев лично награди майсторите винари в традиционния конкурс за най-добрите винопроизводители за годината. Това стана точно на Трифоновден – Денят на лозята и виното.

Отличеният като най-добър винар в 29-тото изнадие на конкурса за най-добро домашно вино, реколта 2020 в Асеновград – Георги Запрянов, бе много щастлив от спечеления приз. Неговото производство спечели в надпреварата в жестока конкуренция от 63 елитни вина.
Георги е асеновгардчанин, който има собствен бизнес, а винопроизводството му е хоби. На любимото си занимание той отделя всяка свободна минута, защото хубавото вино има нужда от внимание и любов. Георги стана първенец майстор с любимото си Каберне Фран
Минути преди да обяви кои са призьорите кметът на Асеновград Христо Грудев разказа малко исторически данни за един от най-старите винари – Аристи Чорбаджака. Именно пред неговия паметник, издигнат в Асеновград, победителите получиха наградите си.

Легендарният винар е роден през 1886 г., на 27-ми януари. Той е емблематична фигура за Асеновград.
„Аристи е наемал около 350 декара земя в града и околията. И след като дадял капарото не разрешавал на собствениците да пристъпват в лозята. Той започвал гроздобера на Димитровден. Когато хората вече пиели от новото вино, Аристи тогава започвал да бере от своите лозя. Легендарният винар изчаквал захарността на гроздето да премине 28 градуса. А случили се есента да е дъждовна, което компрометира захарността, пращал работниците си да обелят кората на лозата, за да не може влагата да се качва нагоре до гроздовете. Майстор прочут е бил той, работил е във винпрома в града. Ние, асеновградчани, сме наследници на неговото майсторство и затова и нашите винопроизводители не отстъпват по умения. Казват, че само с вкусване на 3-4 зрънца грозде Аристи познавал каква е захарността и на кое място е расло. Честит празник на всички“, обърна се към присъстващите кметът доктор Грудев. Той посочи, че празничната програма е доста по-оскъдна в сравнение с предишни години, но сега трябва да се спазват изискванията на Националния оперативен щаб, с което самите ние, хората, подпомагаме разхлабването на противоепидемичните мерки.

Освен кметът Грудев, награди връчваха също заместник-кметът по хуманитарните дейности инженер Петър Петров и заместник-председателят на Общинския съвет в града Иван Чохаджиев. Найден Найдев от Асеновград пък се нареди на второто място с Мавруд. Трети във виненото състезание стана асеновградчанинът Стамен Стоянов с Каберне/Мерло. С награда за „Най-добро бяло вино“ бе отличена Вили Стоянова от Асеновград с Каберне Фран.
Победител в категорията „най-добро розе“ е асеновградчанката Румяна Буцева със сорт мавруд. Нели Петкова от Пловдив с Каберне Фран зае първата позиция в категорията „Производител от населено място извън община Асеновград“. Второто място тук е за Атанас Атанасов с Каберне Совиньон. А трети се нареди Илия Стаменов с Мерло. С наградата „Най-млад участник“ бе удостоен Илия Стаменов на 35 г. от село Крумово. Тя се връчва традиционно от „Ротари клуб“.
Ресторант „Асеновец“ в Асеновград също традиционно връчва буре на „Най-възрастния винар“. Тази година това е Стамен Стаменов.
Специалната награда „Никола Македонски“ на община Асеновград за „Най-добър домашен мавруд“ бе връчена на Никола Георгиев. Всички майстори, достигнали до финала на конкурса, получиха грамоти и специални бъклици. В края на церемонията за първи път бе предаден венецът на приемствеността във винената надпревара в Асеновград.
Миналогодишният победител Борислав Ангелов положи короната на настоящия носител на приза Георги Запрянов със заръката занаятът и тайната на хубавото вино да се предава на бъдещите поколения и те да продължават тази традиция.

Маврудът отново отстъпи и не успя да се пребори за голямата награда на 29-то издание на домашната станимашка винария. До финала на конкурса се класираха 17 майстори от Асеновград, Пловдив, Крумово, Куклен и Хасково, коментират експерти.

Компетентно жури от енолози  определи резултатите.

За първи път в историята си виненият конкурс  премина без традиционното шествие от паметника на Аристи Чорбаджака- бащата на станимашката малага до църквата „Света Богородица- Рибната“.
Заради пандемията беше отменен и ритуала „Вино от чешма“.